Marktontwikkelingen

Bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen

Regionale ontwikkeling

De regionale Programmering Werklocaties (RPW) biedt afwegingskader
De provincie stelde in februari 2018 de RPW vast. Zo ontstond een afwegingskader voor uitgifte van percelen, ontwikkeling van kantoren, bedrijven en perifere detailhandelslocaties. Locaties voor de functie bedrijventerrein in Nijmegen die positief bestemd zijn mogen verder worden ontwikkeld. Locaties die nog niet als bedrijvenlocatie zijn bestemd moeten de ladder voor duurzame verstedelijking doorlopen en moeten draagvlak krijgen van alle betrokken regiogemeenten.

Het RPW Arnhem-Nijmegen biedt regionaal 121,5 hectare ontwikkelruimte van 2020 tot 2030
In 2020 heeft de herziening RPW plaatsgevonden met een definitieve besluitvorming begin 2021. Het RPW Arnhem-Nijmegen biedt voor de periode 2020 tot 2030 regionaal 121,5 hectare ontwikkelruimte. De ontwikkelruimte is het resultaat van de confrontatie tussen 150 hectare hardaanbod en een ruimtevraag van 271 hectare. Dat wil zeggen dat er in de periode tot 2030 behoefte is aan 121,5 hectare additionele ruimte op bedrijventerreinen in de regio Arnhem-Nijmegen.

De totale ontwikkelruimte voor XXL-logistiek bedraagt 42 hectare (peildatum 1 mei 2020)

Om flexibiliteit en maatwerk te bieden bij de ontwikkelingen voor XXL-logistiek binnen de daarvoor aangewezen gebieden, wordt de ontwikkelruimte op basis van een logische ruimtelijke invulling van beide ontwikkellocaties verdeeld over uitbreiding van DocksNLD  en De Grift in Nijmegen. Hiervoor geldt met het oog op flexibiliteit en maatwerk bij de planvorming een afwijking naar boven met maximaal 20%. Bij de monitoring half 2022 wordt geadviseerd hoe verder te gaan met de resterende ontwikkelruimte voor XXL-logistiek.

Uitgifte bedrijventerrein Nijmegen

Voor uitgifte van bedrijventerreinen in Nijmegen zijn al langere tijd de volgende terreinen in beeld:

  • Mercuriuspark;
  • Compaqterrein;
  • De Grift;
  • Knoop Winkelsteeg;
  • Bijsterhuizen.

Voor Winkelsteeg en het Compaqterrein moeten we melden dat uitgifte van bedrijventerreinen op deze locaties mogelijk een andere wending krijgen als gevolg van de gesloten Woondeal voor onder andere Winkelsteeg als onderdeel van Kanaalzone zuid.

Uitgiftecijfers in het verleden

Figuur: Uitgifte Nijmegen in hectaren (incl. Wijchens deel Bijsterhuizen), 1976-2017; IBIS.

De historische uitgifte in hectaren bedrijventerrein in Nijmegen varieert zeer sterk
Van vrijwel nul in slechte jaren tot incidenteel meer dan 15 hectare in goede jaren wanneer er ruim aanbod is en veel vraag. Zichtbaar is dat in de periode 1991-2010 sprake was van hoge uitgiftecijfers. In de periode daarna zien we lagere uitgiftecijfers met name in 2011-2015.

Figuur: Uitgifte Nijmegen in hectaren, jaargemiddelden per vijfjaarsklasse; IBIS

In Nijmegen hebben historisch gezien grote kavels bijna de helft van de uitgifte bepaald
De ontwikkeling van Bijsterhuizen is daar mede debet aan geweest. Het college heeft mede hierom in het voorjaar 2020 de gebiedsvisie De Grift vastgesteld. Voor De Grift is vervolgens een marktverkenning opgesteld welke rekening houdt met een deel logistiek, een deel klassiek gemengd en ruimte voor bedrijfsverplaatsingen vanuit Winkelsteeg of Stationsstraat. Met de recente herziening van het RPW lijkt De Grift aanspraak te kunnen maken op tenminste 12,5 hectare ontwikkelruimte voor grootschalige logistiek. Dit met een afwijking van maximaal 20% naar boven.

Uitgifte 2020

De uitgifte voor 2020 is bepaald op basis van de kennis van november 2020 met betrekking tot getekende overeenkomsten, respectievelijk de aktepasseringen. Dit resulteert in een uitgifte van circa 5 hectare op locatie Bijsterhuizen.

Figuur: Verwachte en gerealiseerde uitgifte 2017- 2020

Ontwikkelingen en meerjaren prognose

 Figuur: Prognose uitgifte bedrijfsterrein 2021-2024

Voor alle bedrijventerreinen in de gemeente is evenals vorige jaren een analyse gemaakt op basis van vraag en aanbod. Geconcludeerd wordt dat handhaving van het gemiddelde van 4,3 hectare per jaar nog steeds een reëel uitgangspunt is voor de komende jaren. In 2020 is deze norm van 4,3 hectare ruimschoots gehaald door een uitgifte van 5 hectare op Bijsterhuizen. Vanuit de markt zijn er ook voldoende signalen die een actuele grotere vraag onderschrijven. Door vast te houden aan de meerjaren prognose van 4,3 hectare uitgifteplanning van bedrijventerreinen is er nagenoeg geen financieel effect op de betreffende planexploitaties per 1-1-2021.

Voor ongeveer 3 jaar is er nog uitgeefbare grond beschikbaar in Bijsterhuizen en Mercuriuspark
Het betreft hier vooral kleinere kavels. Voor de uitgifte van bedrijventerreinen De Grift blijven we dus de koppeling maken met de RPW. Voor initiatieven, zoals De Grift geldt dat ze regionaal afgestemd moeten worden en dat de ladder voor duurzame verstedelijking succesvol doorlopen moet worden.

De planvoorbereiding voor De Grift is in 2020 gestart
Er zijn namelijk toenemende kansen voor XXL-logistiek.  De kavels op Park 15 zijn vooralsnog nagenoeg uitverkocht. Er is nog planologische capaciteit voorhanden van circa 23 hectare. Gezien de trend naar grote logistieke bedrijven (inclusief distributiecentra) is de beschikbaarheid van grote kavels van meer dan 4 hectare essentieel. Nijmegen heeft hierin nu geen aanbod meer. Bij de afspraken omtrent de herziening RPW 2020 lijkt De Grift aanspraak te kunnen maken op 12,5 hectare XXL-logistiek.

Bedrijventerrein De Grift
De Grift maakt deel uit van de totaalvisie Knoop 38, logistieke Corridor A15
Doel is om het internationale vestigingsklimaat te stimuleren en banen te creëren. Dit door middel van een multi-modaal vervoersysteem met als speerpunt het Railterminal Gelderland (RTG) en duurzame bedrijventerreinen. Deze moeten goed ingebed worden in het landschap met aandacht voor duurzame energie en ruimtelijke kwaliteit. De gemeenten Nijmegen en Overbetuwe en de provincie werken samen aan een goede bereikbaarheid.

Figuur: Impressie knoop 38

We zetten in op een duurzame De Grift, natuurinclusief bouwen en het creëren van extra arbeidsplaatsen
Naast de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid zullen we de bestaande bedrijven op De Grift opnieuw bestemmen, werken we aan een transformatorstation voor een stabielere energievoorziening en doen we met provincie en de gemeente Overbetuwe voorstellen voor de aanpak van de infrastructuur Griftdijk/Afslag 38. Nijmegen zet in op een duurzame De Grift. Tevens zetten we in op het creëren van extra arbeidsplaatsen en is er aandacht voor  Natuurinclusief bouwen .

Samengevat

De uitgifte van bedrijfsterreinen is in 2020 (5 hectare) succesvol verlopen. De verwachting is, gegeven het huidig economisch klimaat, dat de gehanteerde uitgiftenorm van 4,3 hectare per jaar ook in de komende jaren gerealiseerd kan worden. Dit alles onder de voorwaarde dat over circa 3 - 4 jaar ook terreinen op De Grift uitgegeven kunnen worden. Hiervoor is al een marktverkenning uitgevoerd en zullen we in 2021 het bestemmingsplan in procedure brengen.

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2021 11:30:08 met de export van 01/18/2021 11:19:34